O nás

Český chřest byl tradičně ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O mezinárodním věhlasu našeho „bílého zlata“ se přitom v jeho domovině téměř nevědělo – za Rakouska-Uherska mířil například běžně na císařský dvůr ve Vídní, do Německa či do Říma. Během První republiky se vyvážel i do Francie – svého času měl světoznámou pověst, které se vyrovnalo snad jen plzeňské pivo. Tento jeho věhlas téměř zašlapalo do země 40 let totality, kdy získal nespravedlivě reputaci buržoazní lahůdky. Skutečnost byla ovšem taková, že socialistické zásobování nebylo schopno sklizený chřest (který si potrpí na rychlé zpracování a šetrné zacházení) dostatečně rychle distribuovat k zákazníkům – chřestová pole byla proto zlikvidována. Teprve koncem 90.let se chřest na česká pole vrátil díky holandským pěstitelům  – paradoxně to tak byli cizinci, kteří u nás obnovili pradávnou tradici, I když ani tehdy se náš chřest na domácí trh nedostal – ve velkém se vyvážel do zahraničí, odkud k nám v omezeném množství proudil naopak chřest jakostně horší.  Až teprve vykoupením této zahraniční firmy a založením značky Český chřest se dá začít mluvit o počátku další skutečné “renesance” chřestu v Čechách.

V současnosti putuje velká část naší produkce putuje na stoly gurmánů v Holandsku a Německu, které patří mezi největší světové konzumenty. Skvělou zprávou je, že si tato “superpotravina” stále více nachází cestu nejen na stoly našich gurmánů a vyznavatelů zdravého životního stylu, ale i běžných rodin a domácností. Pro chřest, který je lidstvu známý několik tisíc let měly slabost nejen historické postavy jako egyptští faróni či Ludvík XIV. (ten měl na jeho pěstování zvláštní skleníky), ale i celebrity jako Sophie Lorenová, Britney Spear, Jessica Biel, Victoria Beckham či Matthew McConaughey. Bez chřestu se dnes neobejde ani žádná pořádná kuchařka těch nejlepších světových michelinských kuchařů: od Gordona Ramseyho přes Hestona Blumenthala až po Jamie Olivera. Ani v Čechách nechybí v těch nejprodávanějších kuchařkách Romana Vaňka, Dity Pecháčkové či Zdeňka Pohlreicha. Chřest nechybí nejen na slavnostních tabulích od Bílého domu po Kreml, ale naštěstí ani při “nestátnických” příležitostech u rodinných tabulí od Aše po Zlín.

Ačkoli se výborně páruje s rannými bramborami, nemůže být od tohoto svého zeleninové protějšku odlišnější a náročnější. Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické, lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem (ani kontinentálním, ani suchý) dávají našemu chřestu po stovky let tolik vydzvihované kvality. Na pěstování je ze všech druhů zeleniny bezkonkurenčně nejobtížnější. Sezóna začíná každoročně zhruba v polovině dubna a končí “zavřením” země na konci června.  V plné sezóně pracuje na výhradně ruční sklizni až několik stovek lidí. Při našem způsobu zpracování máme větší podíl ruční práce, což je pro chřest šetrnější a příznivě to ovlivňuje i jeho kvalitu a další skladování.  V současnosti pěstujeme bílý, zelený a od roku 2018 i speciální odrůdu fialového chřestu. Každý z nich má své vlastní specifické chuťové vlastnosti a své vlastní použití v kuchyni.

Již i u nás tedy nyní konečně lze koupit ten nejlepší český chřest: mimo přímého odběru z naší farmářské prodejny dodáváme i do vybraných supermarketů a do farmářských prodejen a na některé farmářské trhy. Nemůžeme ručit za správné skladování všemi prodejci, kultura v této oblasti není u nás zatím bohužel příliš rozvinutá. Proto jsme pro Vás připravili sekci Recepty, které Vás naučí poznat zaručeně ten nejlepší chřest. Hledejte i značku Český chřest a původ z Hostína na Mělnicku, který je správným vodítkem pro původ toho nejlepšího chřestu. Nikde jinde se u nás totiž chřest zatím ve větším množství nepěstuje.

Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v našem areálu v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny je otevřeno každý den od 7 do 17 hodin, včetně svátků a nedělí.

Chřestová sezóna 2021 byla ukončena. Těšíme se na Vás příští rok.

A závěrem všem tradičním, novopočeným, ale i budoucím “chřesťatnům” určitě doporučujeme: sledujte nás na Instagramu @ceskychrest nebo na Facebooku.

Kontakt areál Hostín

Zemědělský areál Hostín u Vojkovic

email:
telefon:
email:
info@ceskychrest.cz
telefon:
736 610 089
(aktivní pouze v sezóně)

Kontakt pro média a veřejnost

Jan Charvát
+420 608 827 381
charvat@ccgpr.cz
charvat@ceskychrest.cz
Otevírací doba:
Po - Ne 7.00 – 17.00
od 30.6. zavřeno

Další kontakty

vedoucí provozu, agronom:
email:
telefon:
email:
cervenka@ceskychrest.cz
telefon:
731 153 180
účetní:
email:
telefon:
email:
uctarna@ceskychrest.cz
telefon:
723 820 837
vedoucí odbytu:
email:
telefon:
email:
uhlir@ceskychrest.cz
telefon:
736 610 089
pozemky a majetek:
email:
telefon:
email:
navratil@ceskychrest.cz
telefon:
777 085 043
vedení společnosti, jednatel:
email:
telefon:
email:
safar@ceskychrest.cz
telefon:
602 317 299

Jak se k nám dostanete?

– ze směru od Prahy na Lovosice po dálnici D8/E55.
– exit č.9 směr Kralupy n.Vlt./Veltrusy
– na kruhovém objezdu 3.odbočka na silnici 81 a následně doleva přes obce Úžice/Červená Lhota a Dřínov přímo do Hostína (10km)
GPS: 50°17’47.976″N 14°24’7.831″E
Mapa
sprites logo Made by SPRITES SOFTWARE, s.r.o. © 2018