Krémová polévka z bílého chřestu s blanšírovaným hráškem a česnekovými krutony

Doba přípravy
Created with Sketch. 35  min 
Počet porcí
4
Ingredience
  • Bílý chřest 500g
  • zelený chřest 100g
  • bílá cibule 2ks
  • česnek stroužky 6ks
  • plnotučné mléko 1l
  • máslo 125g
  • olivový olej 30ml
  • císařský hrášek 50g
  • cukrový hrášek 50g
  • kváskový chléb 300g
  • petrželová nať 30g
  • bobkový list 2ks
  • nové koření 5ks
  • kmín drcený 1g
  • černý pepř v mlýnku
  • muškátový oříšek
  • sůl

Ladislav Floreán je přes svůj mladý věk, 26 let, šéfkuchařem s bohatými zkušenostmi z nejlepších restaurací v Evropě. S Českým Chřestem úspešně spolupracuje už druhým rokem. Práci dělá s nadšením, které společně se skvělým jídlem podává svým hostům. Pracoval v restauracích, jako jsou The Clove Club a Fat Duck ve Velké Británii, Silvio Nickol Gourmet Restaurant ve Vídni, či Field v Praze a také v restauracích nadnárodních hotelových řetězců Radisson Blu, Maritime či Intercontinental. Momentálně působí v Česku a na Slovensku jako privátní šéfkuchař. Víc o jeho jídle a službách najdete na www.ladislavflorean.com nebo na jeho Instagramu @ladisslove nebo Facebooku Chef Ladislav Florean. Pro Český chřest a fanoušky chřestu se podělil o svůj recept na krémovou chřestovou polévku. Dobrou chuť!

  1. Chřest škrabkou oloupeme, skrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Bílou cibuli a česnek oloupeme a také nakrájíme na tenké plátky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a 50g másla a přidáme nakrájenou cibuli a chřest, pár minut zpěníme a ochutíme špetkou soli a pepře.
  4. Přidáme česnek, krátce zpěníme a všechno zalijeme plnotučným mlékem. Přidáme bobkový list, nové koření, drcený kmín, osolíme a opepříme.
  5. Chřest vaříme úplně do měkka, 30 minut až jednu hodinu.
  6. Poté polévku důkladně spolu s 50g kouskem másla rozmixujeme na hladký krém.
  7. Přecedíme skrz jemné síto a dochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
  8. V pánvičce rozehřejeme máslo a přidáme na kostičky nakrájený kváskový chléb.
  9. Krutony do zlatova opečeme, osolíme a opepříme.
  10. Na závěr přidáme na jemno nasekanou petrželovou nať.
  11. Zelený chřest škrabkou oloupeme, skrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na půlky.
  12. Hrášek spolu s chřestem zblanšírujeme v osolené, vroucí vodě asi 2-3 minuty, poté okamžitě zchladíme ledovou vodou.
  13. Před podávaním smícháme s rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme.
  14. Polévku podáváme s krutony, blanšírovaným zeleným chřestem a hráškem. Ozdobíme listy špenátu, červené řepy a olivovým olejem.

Další recepty

Created with Sketch. 40  min  #Meals Created with Sketch. 10

Špenátové wafle s chřestem, zakysanou smetanou a bylinkami

Created with Sketch. 45  min  #Meals Created with Sketch. 6

Chřestové rizoto z chřestových slavností

Created with Sketch. 40  min  #Meals Created with Sketch. 10

Nejlepší chřestová polévka z letošních chřestových slavností

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 7

Grilovaná krkovice, zelný salát s křenem, chřest

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 4

Jarní kuřátka s chřestem

Created with Sketch. 30  min  #Meals Created with Sketch. 4

Chřestové ragú

Created with Sketch. 25  min  #Meals Created with Sketch. 3

Chřestové stir-fry Kláry Michalové

sprites logo Made by SPRITES SOFTWARE, s.r.o. © 2018