Jak na loupání chřestu vám ve videu ukáže zakladatel farmy Český chřest Jirka Šafář.
Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku.
U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze u tlustšího jeho spodní konce.
Pokud jde o loupání, určitě vystačíme s obyčejnou škrabkou na zeleninu, nicméně se speciální škrabkou na chřest ušetříme spoustu času, doporučujeme nejvíce škrabku na chřest či na mrkev, se kterou je loupání hračka!
Pokud chřest důkladně neoloupete, hrozí Vám namísto výjimečného gurmánského zážitku zklamání, protože slupka chřestu obsahuje hořké silice a zbytečně tak “zabije” skvělou, přirozeně sladkou chuť našeho hostínského chřest.
Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů. Můžeme ho loupat buď v ruce tak, že si spodní část výhonku opřeme o zápěstí a výhonek držíme mezi palcem a ukazováčkem. Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme (čerstvé výhonky jsou velice křehké), položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme. Tím riziko, že se zlomí minimalizujeme.